Friday, January 2, 2015

Palju õnne sulle, uus aasta! Ja lühike ülevaade Jordaania Kuningast

Meie aastavahetuse programm algas kõigepealt Skype-kõnega oma inimestele. Viimastel aastatel oleme sõpradega tähistanud vana-aasta lõppu nii, et koguneme kõik kokku, küpsetame midagi suurepärast, oleme uhke laua taga, sööme-joome ning südaööks läheme linna. Seepärast oli eriti südantsoojendav näha kõiki meie Tallinna-elu peategelasi teisel pool ekraani.
Just sellise hetked, kus sa räägid oma inimestega või näed, mis nad parasjagu teevad, panevad sind neid igatsema. Muidugi, me tunneme teist muidu ka puudust, absoluutselt, aga sellistel hetkedel tahaks ise koha peal, teie kõrval olla. Te kõik valmistasite meile palju rõõmu, aitäh!
Ja Liisile soovime ka Jordaaniast palju õnne!

Nüüd aga tagasi Ammanis.
Et aastavahetuse peopaigaks sai ainuke võimalik parim variant - Ana korter - olin rahul. Selle kortermaja katuselt on ilmselt vaieldamatult parim vaade Ammanile. Ja no, et ilutulestik on täiesti kohustuslik ja asendamatu osa uue aasta vastu võtmisel, ei olnud muu variant mõeldav. Vähemalt minu peas.
Kahju on aga sellest, et Jordaanias on ilutulestik keelatud. Mis tähendab, et nägime paar üksikut raketikomplekti ja kõik. Mitte midagi. Tänavad olid sama tühjad, kui mõnel muul nädalapäeval, ei pidu, ei läbu, ei mingeid rahvamasse. Noh, nii palju siis mu suurejooneliselt plaanist seista katusel, Ammani kohal ja imetleda kõikvõimalikku tulevärk taevas. Vähemalt oli Andres, üks vabatahtlikest, hankinud "mustalt turult" mõned saluudid ja lasime need veel mõned tunnid enne südaööd taeva poole. Parim võimalus 22 JOD investeerimiseks.
See-eest oli laual küllalt toitu, küllalt head seltskonda ja liiga palju liiga imelike laulude laulmist. Jep, meil oli karaoke või no... Youtube'i karaoke. Vähemalt päris mikrofonide ja okeide kõlaritega. 
Korteri seinal ilutses ka suur "New Year's Resolutions" poster, marker kõrval. Seega, kõik oli olemas.
Muidugi peale ilutulestiku. Üleüldse, mismõttes on riigis, kus tähtpäevadel tulistatakse suvaliselt õhku, keelatud ilutulestik? Please do tell, why! 
Tagantjärele mõeldes oli meie aastavahetus üks rahulikumaid, aga igati vinks-vonks ja sobilik uue aasta vastu võtmiseks.

Õhtu edenedes arenes muidugi ka uus peatükk vestlustes : Bilal. Ja seepärast pühendangi tänase postituse Bilalile - Jordaania Kuningale. 


Keku uusaasta lubadus: To stop making New Year's Resolutions! 
Niki ei jõudnudki enda lubadust kirja panna .


Bilal.
Bilal on 19.aastane, sündinud ja kasvanud Saudi-Araabias, aga passi järgi jordaanlane. Õpib Madabas mingisugust insenerindust (pole kindel missugust, sest mingi hetk vahetas ta ühe inseneri ala teise vastu, pealegi, et kogu Lähis-Ida õpib inseneriks, on neil ilmselt rohkem kui küll erinevaid õppesuundasid). Bilalil on ütlemata suur pere - kui õigesti mäletan, siis on perel kaheksa last. Tean, et üks Bilali vendadest on Saudi-Araabias meister poksimises (kehakaalu gruppi ei oska öelda). Bilali ema - too tädi, kes meil siin elas - otsis vahepeal minu vahendusel kaunist neidu Eestimaalt, kes sooviks Bilali vennale naiseks minna. Nii, et viimane meeldetuletus, neiud! 

Välimus.
Bilal näeb välja suhteliselt pesuehtne pleikar. Kodus käib ringi puuvillastes dressipükstes ning pusas, kui aga deidile minek, läheb mängu parim välimus üldse. Aeg-ajalt käib ta meie ees oma lihaseid demonstreerimas ja rõhutamas, kui väga ta ei taha mitte kunagi paks olla. Naistele ei meeldi paksud mehed. Naistele meeldivad lihased ja tal on lihased. Hetkel on ta ka suhkrudieedil - et veelgi vähendada tõenäosust kaalus juurde võtta. Muidu on ta tumedama nahaga, ikka pruunid silmad ja mustad juuksed. No nagu kõik siin enamjaolt. 

Bilal kutsub end Jordaania Kuningaks (täpsustan, et tema järgi on Niki Eesti Kuningas ja mina Eesti Kuninganna, Gregor on Sloveenia Kuningas ja Kristof tema turvamees-valvur - ma ei tea miks ja nüüdseks ma ei julge enam küsida). Kui Bilal tuppa astub, ajab ta rinna puhevile, käed laiali ja taarub läbi toa sinuni, surub kätt ja "Hello!". Iga jumalama kord. 
Bilalile meeldivad tüdrukud, ja kuidas veel. Oleme vist kokku loendanud tubli 3-4 neidu, kes temalt rohkem tähelepanu pälvivad. Ja Bilal käib nendega kohtingutel. Mäletan, et üks kord juhtus kohtingu jooksul midagi - vist oli keegi võõras mees/undercover politseinik (Bilal kirjeldas teda nii) , kes tuli Bilaliga mölisema. Ja kuigi Bilal tahtis talle öelda, et "ou, mees, kas sa tead kellega sa räägid? Ses mõttes et ma tunnen inimesi ja mul on kontakte ja ma võiks su pmts kinni saata", aga ta ei saanud. Sest muidu oleks tema kaaslasel - tüdrukul - probleeme tulnud. Mis kokkuvõttes tähendab, et tüdruku isal oleks Bilaliga probleem tulnud. 
Kui Bilali ema oli lahkumas (see periood oli umbes paar nädalat), rääkis Bilal, et voh, kui ema ära läheb, siis ta hakkab siia tüdrukuid tooma ja no .... teate ju isegi, khh-khh. Sest kõik tüdrukud tahavad Bilali .... right. 

Ühesõnaga, kas te teate, kes see Bilal on vä? Tal on nagu räigelt kontakte ja ta võib vabalt teid kinni saata, ärge temaga jamage! Aga tüdrukud täiega jooksevad ta järgi...

Mõnikord küsib Bilal ka suhtenõu. Et no, kuidas ta peaks tüdruku(te)ga oma probleeme lahendama. Ses mõttes, et talle ei meeldi, et tüdruk koos oma koolivennaga õpib. Mismõttes. Bilal võiks ju teda ise õpetada! Et kuidas tüdruk siis panna Bilali kuulama, et not cool

Kuigi Bilal ise on suurest perest, soovib tema vaid kahte last. Ei, oota, nelja ikka. Nelja tüdrukut (see on viimase info kohaselt). Ja tema neljal tütrel ei ole kunagi poiss-sõpru, mitte-kunagi. Sest see pole äge. Ta lubas kõik noormehed, kes tulevad tema tütarde juurde tema majja ise maha lasta. Sest see on rõve ja vastik. Ja et kui tekib mees, kes peab olema, lihtsalt peab olema parim võimalik variant ever, siis on abielu - boom! Muud variandid sisaldavad noormeeste maha laskmist Bilali poolt. 
Ja pealegi, Bilalist saab niivõrd äge isa, et tema tütred isegi ei mõtle, et neil võiks mingeid poiss-sõpru olla. Bilal hakkab nendega reisidel käima ja tema tütred räägivad alati kõigest oma isale. 
Not. Gonna. Happen. Ever. I guarantee you! 

Okei. On oluline aru saada, et siin kultuuris puudub meie mõistes poiss-sõber. Kui Eestis võid kellegagi aastate kaupa koos olla ja mitte abielluda (ja ma ei pea siin silmas isegi vabaabielu või pikema-ajalist koos olemist), siis siin sellist varianti ei ole. Siin saadakse koheselt upgrade abikaasaks. Või no, sa pead tüdruku isalt saama. 
Proovisin Bilalile seletada, et no kuule .. korraks mõtle enda peale ja siis mõtle, et sul on neli tütart, kes on selles eas (ma ei kujuta ette, mida see siin riigis tähendab), et nagu võiks midagi olla. Ja otseloomulikult tahad sa oma tütardele parimaid kaasasid üldse. Iga lapsevanem tahab. Ning just täpselt sellepärast mõtle - missugune sina praegu oled. Kas sina tahaksid, et sinu tütrel oleks noormees (või no, potensiaalne ja tõenäoliselt abikaasa seega), kes oleks, nagu sina praegu oled?
Ta vastas "Iuuuu, stoopppp, that's gross!". Niki arvab, et ta ei saanud minust aru. Aga võib-olla on asi selles, et ta just sai minust aru ??

Bilal tahab osta endale kalashnikovi (AK47 - just õppisin!). Mille kuradima pärast tal seda vaja on? Sest, nagu välja tuleb, on kalashnikovidega vennad tegijad. Mitte keegi ei tule nendega hüppama ning kui sul tänaval tuleb 10 vihast matsi vastu, siis sul piisab ühest AK47-st. Pealegi, tšikkidele meeldivad tegijad vennad. Kalashnikoviga oled sa üks tegijatest vendadest. 

Lisaks neljale tütrele soovib Bilal saada miljonäriks. Bilali maailmas on olulisel kohal oma firma või ettevõtte loomine - see on ainus võimalus elus õnnestuda. Kui sul on oma firma, teenid sa kindla peale just 1 000 000 JOD-d, mis tähendab, et sa võid kõik ära osta ja no põhimõtteliselt - sina oledki siis lõpuboss. Bilali maailams ongi vist üks mõõtühik - miljon Jordaania dinaari. 
Raha on põhiline, noh! 
Võib-olla sellepärast ähvardas Bilal ka Katiet, et ta võib kogu Katie perekonna lihtsalt ära osta. Selle olukorraga on segased lood ja me pole siiani päris kindlad, mis juhtus, kuidas juhtus ja kes keda ära ostma hakkab. Tean, et Katie oli ähvardanud Bilali vastu - et Katie britt on, lubas ta Jordaania Kuningalt tema riigi ära võtta. Mitte, et see esimene kord oleks, kus britid siia kanti satuks. 

Muidugi, ega Bilalil on omad vead ka. 
Mulle tundub, et talle väga ei meeldi enda järgi koristada. Pärast ema lahkumist leiame siit-sealt erinevaid klaase. Kraanikauss on Bilali nõusid täis ja et ta neid peseks, pead sa seda talle ütlema. Muidugi, kui ema siin veel oli, tehti konkreetselt absoluutselt kõik Bilalile ette-taha ära. Kristof rääkis, et ta oli üks hommik varem ärganud ja näinud, kuidas ema valmistas kohe ärkavale pojale hommikusööki. Kohvi, küpsised, maasikad ja kõik-kõik läks suurele kandikule, millelt rändas edasi pojale elutuppa laua peale. Pärast rändas ema kätevahel kogu ülejääk koos mustade nõudega tagasi kööki, kust edasi pessu. Oli hetki, kus ema käis Bilali järel ja koristas sigareti otsast maha pudenenud suitsutuhka. 
Aga vähemalt peseb Bilal pesu. Väga peseb. Oma 5-6 masinatäit on juba pestud. See jääb hästi silma, kui oled kogu oma siinse elu vee kokkuhoiu mõistes võimalikult süsteemi mõeldud. Et kuidas vett säästa. 

Oh, teate, ma võiks temast vist raamatu kirjutada. 

Inimesed küsivad, et .... et kuidas kurat me suudame selle vennaga koos elada?
No.... esimesed paar nädalat ei suutnudki. Aga siis õppisin ma elult uue mode'i ära. See tähendab seda, et sa istud diivanil ning kujutad ette, et tegu on lihtsalt ühe suure komöödiaga, mille peategelaseks Bilal on. Ja siis muutub kõik juba niivõrd absurdseks ja naljakaks, et kogu debiilsus on haihtunud. 

Ja kui ma päris aus olen, siis iseesest on Bilalil hea süda ja ta on .... ta on tore vend. Lihtsalt, mulle tundub, et tal on probleeme arusaamisega, kuidas inimestega käituda. Või kuidas käituda nii, et sa oleksid sotsiaalselt täiesti okei ja vastuvõetav.
Ta tuleb peole, kuhu teda kutsuti, võtab kaasa sõbrad, keda ei kutsutud ning kõik on jumala okei. Ta sõbrad hakkavad elutoas suitsu tegema, kuigi antud korteris ei suitseta mitte keegi sees ruumis. Veel enam, ükski elanik pole isegi suitsetaja. Ja kõik on okei. 
Ja on okei astuda ruumi sisse, rind punnis ees, käed laiali ja tutvustada ennast kui Jordaania Kuningat. 

Vaadates multikat "Kuidas treenida lohet", siis mul on viis kuud aega, et treenida Bilali. Või no, näidata talle,et saab ka ilma kalashnikovide, 1 000 000 JOD ja suurte lihasteta. 

Kui ta kalashnikovi ostab, kolime meie siit välja.
No matter what! 


Ja üks asi veel, no matter what! 

Me loodame, et teie aasta tuleb täis loovust, inspiratsiooni ja põnevaid seikslui.
Ja no natukene eneseületamist ka, eks!
Head uut aastat teile!
Keku ja Niki. 








No comments:

Post a Comment